Arama
Ürün Kategorileri
    Menu Kapat
    Tümünü Gör

    @veganekin Ekin Sert özel röportaj!

    @veganekin Ekin Sert özel röportaj!

    @veganekin sayfasının çıkış hikayesini bizimle paylaşabilir misiniz?

    Veganekin sayfası aslında benim vegan olmamla ortaya çıkan bir sayfa oldu. Vegan olmaya karar verdiğim gün, vegan olma yolculuğumu paylaşmak için bir sayfa açtım. Bu sayfayla hem kendi motivasyonumu sağlamayı hem de insanlara vegan olmanın ve bitkisel beslenmenin zor olmadığını göstermeyi amaçladım. Gerçekten de yediklerimi paylaşmak ve benimle aynı yolculuğu paylaşan insanları takip etmek çok işime yaradı. İlk paylaşımlarım genelde öğrenci evinde yaptığım basit kahvaltı ve akşam yemeği tariflerinden oluşuyordu. Ardından insanların markete girdiğinde vegan ürün bulabilmesini kolaylaştırmak için vegan ürün serileri paylaşmaya başladım. Yani özetle @veganekin bu şekilde ortaya çıktı. :)

    Vegan olma yolculuğunuzu bize anlatabilir misiniz?

    Vegan olmadan önce yaklaşık 1 sene kadar vejetaryendim. Bu süreçte süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, hayvansal deri gibi ürünlerin üretim süreçleri hakkında araştırmalar yaptım ve birçok belgesel, video izledim. Hayvanları yiyecek olarak kullanmanın dışında, onların kendilerine ait olan veya kendi yavruları için ürettiği ürünlerin de kullanmanın yanlış olduğunun farkına vardım. Tüm bu süreçlerde de hayvanların zarar gördüğünü fark ettim ve vejetaryen olmanın yeterli olmadığına anlayarak vegan oldum.

    Bitkisel beslenmeye başlayacak yeni kişilere tavsiyelerde bulunabilir misiniz?

    Bitkisel beslenmeye yeni başlayanların atması gereken ilk adımlardan biri bence kesinlikle önceden beslenmesine sıklıkla dahil ettiği ürünlerin yerine bitkisel alternatiflerini bulmak olmalı. Örneğin inek sütü yerine yulaf, badem, soya, hindistan cevizi gibi bitkisel süt alternatiflerini deneyip damak tadına uygun olanı bulması; hayvansal et yerine baklagillerden yapılan köfteleri denemesi, çeşitli bitkisel yoğurtları tatması veya evde denemeler yapması gibi. Hatta ilk vegan olduğum zamanlarda ben bir defterde vegan kahvaltı ve akşam yemeği listesi oluşturmuştum. O gün ne yesem diye düşünmemek için defteri açıp içindekilerden birini seçip yapıyordum.  Buna ek olarak, sosyal medyada vegan tarifler paylaşan hesapları takip etmek de ilk aşamada yapılabilecek ne kadar çok yemek olduğunu fark etme konusunda çok işe yarıyor. Ayrıca veganlığın etik boyutunu, sağlıkla ilişkisini anlatan hesapları takip etmek de faydalı olacaktır. Özetle, sosyal medyada veganlık alanında içerik üreten hesaplar sayesinde hem ne yesem derdinden kurtulabilir hem başka veganlarla arkadaş olarak birbirinize destek olabilirsiniz. Ayrıca kendinize beslenme konusunda bir plan yapmakta zorlanıyorsanız veya sağlık konusunda endişeleriniz varsa başlangıç aşamasında vegan bir diyetisyenden de yardım alabilirsiniz.

    Neden içerik üreticiliğine başladınız?


    Instagram’da ilk başta yemek tarifleri paylaşıyordum. Ardından vegan olmak isteyen veya yeni vegan olan kişilerin ürün bulmakta zorlanmaması adına vegan ürün serileri paylaşmaya başladım. Aslında kendi deneyimlerimden yola çıkarak bu içerikleri üretmeye başladım çünkü vegan olduğum ilk gün markete alışveriş yapmaya girdiğimde makarnanın dahi vegan olduğunu bilmiyor, ürünlerin içerik listesini okuduğumda hiçbir şey anlamıyordum. Kimsenin bu zorluğu yaşamaması adına vegan yaşamı kolaylaştırıcı gönderiler oluşturmaya başladım. Gerçekten de takipçilerimden bu gönderilerin çok işine yaradığını söyleyen yüzlerce mesaj aldım. Ürettiğim içeriklerin insanların gerçekten işine yaraması beni çok motive etti. Ayrıca fiziksel bir ortamda yüz binlerce kişiye ulaşmak oldukça zorken sosyal medyada bu çok daha kolay. Yani kısacası hayvanların zarar görmemesi için elimden geleni yapabilmek ve veganlığın ne olduğunu Türkiye’ye anlatmak amacıyla içerik üreticiliğine başladım.

    Yorumlar
    Yorumunuzu Bizimle Paylaşın Kapat